Suveen siirryttiin tietoiskujen ja kulttuurin kera

Share |
08.06.2017

Tiesitkö, että palveluliikenteen bussiin voi hypätä tavallisen matkalipun hinnalla? Mitä tehdä, kun korvat eivät enää erota korkeita ääniä? Entä haluatko olla mukana vapaaehtoisena auttamassa, kun Mummon Kammari paneutuu syksyllä entistä tietoisemmin niiden ikäihmisten auttamiseen, joita palvelut eivät syystä tai toisesta tavoita?

Astu Suveen ja Kotitori-tapahtumassa pääsi tänäkin vuonna tutustumaan erilaisiin ikäihmisten palveluista tiedottaviin esittelypisteisiin. Tapahtuma järjestettiin Laikunlavalla ja vanhan kirjastotalon puistossa.

Pirkko Ström ei ollut tapahtumassa mukana ensimmäistä kertaa. Musiikkiesitykset Strömiä eivät innostaneet, vaan huomion vei Kotitorin esittelemä Chair Gym -tuolijumppari, jolla voi tehdä kymmeniä erilaisia jumppaliikkeitä.

– Tämä on tosi hyvä laite, mutta eteisvärinän takia pitää olla varuillaan, ettei vaan liikaa tule rehkittyä. Polven kierukkakin vähän nikottelee, mutta antaa tuon nikotella, Ström jutteli.

Kotitorin asiakasohjaaja Aila Suoanttila kertoi, että tuolia saa Kotitorilta parin viikon kotilainaan.

– On meillä siellä kaikenlaisia apuvälineitäkin, joita saa tulla katsomaan, Suoanttila sanoi ja alkoi esitellä eräälle herralle kengän pohjaan asennettua henkilöpaikanninta.

 

 

Marjatta Viitalaa kiinnosti palveluliikenteen bussien käyttö. Lukonmäessä asuva Viitala pääsee liikkumaan hyvin joukkoliikenteenkin busseilla, ja kesällä pyörällä, mutta talven liukkaat kelit hieman hermostuttavat.

– Pali kuulostaa varsin hyvältä palvelulta, jos se kerran todella kuljettaa asiakkaan ovelta ovelle, ja hintakin on sama kuin matkakortilla, Viitala hämmästeli.

Palin henkilöliikennesuunnittelija Ville-Matti Manninen kertoi, että kyyti olisi hyvä varata edellisenä päivänä.

Viitala aikoi piipahtaa myös Mummon Kammarin esittelypisteellä.  Viitala käy Kammarilla Laulajaisissa ja Leskien aamukahveilla.

– Kammari on minulle todella tärkeä paikka. En jättäisi sen tapahtumia mistään hinnasta pois päiväohjelmastani.

 

Ahkerat ja hyväntuuliset vapaaehtoiset kauppasivat Mummon Kammarin esittelypisteellä villasukkia, joiden tuotto käytetään nuorten työllistämiseen vanhusten ulkoiluavuksi.

Paikan päällä olivat myös Kammarin vapaaehtoistoiminnanohjaajat Hanna Sulonen ja Helena Nikkola. Heidän kanssaan pääsi jutustelemaan kesäpäivän keveistä ja vähän vakavimmistakin aiheista.

Vanhustyöhön opinnoissaan erikoistunut Sulonen kertoi olevansa huolestunut syrjäytymisvaarassa olevista ikäihmisistä, joita palvelut eivät tavoita. Ikuisuuskysymys tuntuu olevan se, millä nämä ihmiset tavoitettaisiin.

Sulosen mukaan yhteiskunta voisi näyttää parempaa ikäihmisten arvostusta esimerkiksi palkkaamalla palvelutaloihin lisää hoitajia.

– Eikä nuoruutta ja terveyttä ihannoiva arvomaailmakaan juuri vanhemman ihmisen asemaa korota.

Toisaalta Sulonen näkee arkitasolla paljon sellaista inhimillisyyttä, josta hän on iloinen. Ihmiset ovat esimerkiksi kiinnostuneita toimimaan vapaaehtoisina, ja Mummon Kammarillakin ikäihmisille juttuseuraa ja asiointiapua tarjoaa tuhat vapaaehtoista. 

Helena Nikkolan mukaan erityisen heikossa asemassa ovat muistisairaat vanhukset ja ne, joilla ei ole omaisia pitämässä huolta. Evankelis-luterilaisen seurakunnan diakoniatyötä tekevän Mummon Kammarin tarkoituksena onkin tarjota auttava käsi niille, joille muu apu ei yllä.

Syksyllä Kammarilla aloitellaan Kotihoidon kanssa yhteistyössä tehtävää etsivää työtä, jonka päämääränä on tavoittaa yksinäiset, palveluiden ulkopuolelle jääneet ikäihmiset.

– Toisaalta meidän tulee pitää mielessä resurssit, joilla tätä työtä tehdään. Jos saamme paljon lisää asiakkaita, pitää vapaaehtoistenkin määrän kasvaa samassa suhteessa, Nikkola sanoi.

Seuraava vapaaehtoistyön perehdytystilaisuus järjestetään 7.9.. Kannattaa muistaa, että vanhukselle juttu- tai ulkoiluavuksi ryhtymisen sijaan, tai lisäksi, Kammarilla on monta muutakin työnsarkaa tarjottavanaan.

Krista Kaitasuo

Kuva:

Mummon Kammarin toimintakalenteri on Kammarin naisten mukaan vuosien saatossa muovautunut hyvin toimivaksi. Erityisen suosittuja tapahtumia ovat yhteislaulutilaisuudet, askartelu- ja käsityötalkoot ja luennot. Kuvassa: Anna-Liisa Vuorinen, Helena Nikkola, Hanna Sulonen ja Vieno Talasniemi.

25.06.2018Hyvää kesää!
26.04.2018Kuukausinäyttely Kuva-albumissa
23.04.2018UUTTA! Mummon Kammarin kurssi vapaaehtoisille Lielahden kirkossa 7.5.
17.04.2018Helinä Siikala: Ihmisellä on tahto olla terve - miksi ei saisi sairastaa ja haluta hoivaa?
09.04.2018Tiedätkö mitä tapahtuu Lähitoreilla?
31.03.2018Hyvää pääsiäistä!
22.03.2018Toimisto on avoinna jo tänään, Kyläpaikka maanantaista alkaen
20.03.2018Mummon Kammarin kyläpaikka suljettu loppuviikon
19.03.2018Oman paikan löytäminen Suomen historiasta
15.03.2018Maaliskuun näyttely

Siirry arkistoon »