Muistiinpanoja Mummon Kammarissa

Mummon Kammari muuttaa. Monet asiat muuttuvat, mutta monet pysyvät. Tässä blogissa katsastetaan, mitä tapahtuu Otavalankadulla viimeisinä viikkoina ja uudessa kodissa Hämeenkadulla ensimmäisinä aikoina.
12.11.2018 15.12

Käsitöitä luonnosta

Sirpa Katainen

Lapsena mummo oli elämäni tärkein henkilö. Kun isä ja äiti olivat töissä, hän oli aina läsnä, lähettämässä kouluun ja erityisesti ottamassa sieltä vastaan. Pannukahvi oli keitetty ja voileivät tehty.  Parhaassa tapauksessa paistinpannussa tirisi leipäressua, jonka maun muisto saa vieläkin nieleskelemään.

Voisihan sitä tehdä itsekin? Mutta ei, ei se olisi sama asia.


Mummo tuli mieleeni, kun olin Pirkko Tuomiston (1939-2018) taidekäsityönäyttelyn avajaisissa. Näyttelyn esitteli hänen sisarensa Marja Pitkäranta. Pirkko oli aktiivisesti mukana näyttelyn valmisteluissa, mutta sairaus oli nopeampi ja vei hänet runsas viikko ennen avajaisia.

Pirkko Tuomiston muistonäyttely
Pirkko Tuomiston muistonäyttely Mummon Kammarissa 1.-21.11.2018.
Hän oli jättänyt työnsä opettajana voidakseen keskittyä täysipainoisesti käsitöihin, joihin ammensi voimaa luonnosta. Värit tulivat kasveista, materiaalit olivat luomua: pellavaa, silkkiä, villaa, puuvillaa. Ja kaikki työt ovat ainutlaatuisia, toista samanlaista ei tule vastaan.


Pirkko ei ollut käynyt käsityökoulua, mutta hän kurssitti itseään jatkuvasti. Hän opetteli muun muassa sitomaan kirjoja.


Näyttelyssä on esillä taidokkaita alttariliinoja neulapitseineen. Taitavista käsistä syntyi vaatteita ja muun muassa alban päälle laitettavia stolia. Mummon Kammarin poppana-alttaritaulu rauhoittaa.

lähdekappeli
Myös Seurakuntien talon Lähdekappelin liinat ovat Pirkko Tuomiston käsialaa.
Niin, miten mummoni tähän liittyy?

Siten, että myös hän oli käsityöläinen. Erityisesti hän ahkeroi ryijyntekijänä. Omalla seinälläni on kaksi työtä, toinen vuodelta 1929, toinen nelisenkymmentä vuotta nuorempi.


Pirkko Tuomiston muistonäyttely 1.11.-23.11. Mummon Kammarissa


Palaa otsikoihin | 0 Kommenttia | Kommentoi


Nimimerkki
Otsikko
Kommentti *
Älä täytä
Tähdellä (*) merkityt kentät ovat pakollisia
Ei kommentteja