kotona_omaystävä

Kokemuksia vapaaehtoistyöstä

Vapaaehtoistyön aloittamisesta

Olin hyvin hämmentynyt ja hermostunut seisoessani ensimmäistä kertaa Mummon Kammarin eteisessä. Olin ilmoittautunut vapaaehtoistyöhön ensimmäistä kertaa elämässäni enkä tiennyt mitä odottaa. Tiesin kyllä mitä Mummon Kammari teki (ainakin teoriassa), sillä näiden nettisivuilta oli löytynyt tietoa vapaaehtoistoiminnasta.

Tehtäviin kuului muun muassa ulkoiluapuna toimimista, kauppakassien kantoa, lukemista, juttelemista, ei siis mitään vaikeaa tai kauhistuttavaa. 

Siitä huolimatta jokin pieni osa aivoistani maalaili 'mitä jos' -skenaarioita. Mitä jos vapaaehtoisena olo olisi ahdistavaa ja kiusallista ja kauheaa, mitä jos en pystyisikään tähän? 

Olin saanut sen käsityksen, että vapaaehtoistyö oli henkisesti rankkaa eikä sopinut kaikille. Olin siis valmistautunut pahimpaan, mutta olin silti kerännyt rohkeutta ja ilmoittautunut. Aioin ainakin yrittää.

Vapaaehtoisille annetaan ennen varsinaista vapaaehtoistyön alkamista kaksi perehdytystä. Näissä perehdytyksissä kerrotaan erilaisista vapaaehtoistyön muodoista ja siitä miten eri tilanteissa tulee menetellä. 

Vapaaehtoiset voivat valita itselleen sopivan tehtävän omien mieltymystensä ja kykyjensä mukaan. Tehtävää voi vaihtaa jos se ei sovikaan kyseiselle vapaaehtoiselle. 

Tehtäviä oli monia erilaisia ja huomasin kiinnostuvani useammasta eri vaihtoehdosta. Vapaaehtoisille myös painotettiin monta kertaa, ettei meidän pidä tehdä mitään mitä emme halua ja että vapaaehtoisena pärjää tavallisen ihmisen voimin.

Kuunnellessani perehdytystä aloin tuntea itseni hölmöksi. Olin murehtinut aivan turhaan, tietenkään vapaaehtoistyötä ei tehty hampaat irvessä ja kyyneleitä nieleskellen. Jätin lähes ilmoittautumatta ylivilkkaan mielikuvitukseni takia! Onneksi sain kuitenkin otettua ensimmäisen askeleen ja ilmoittauduttua – sen jälkeen kaikki on sujunut kuin tanssi. Sain hoitaakseni itselleni sopivia tehtäviä ja olen toistaiseksi oikeasti nauttinut vapaaehtoisena toimimisesta.

Kaikille niille, jotka harkitsevat vapaaehtoiseksi ryhtymistä mutta epäröivät: Vapaaehtoistyö ei ole vaikeaa tai vaadi yli-inhimillisiä kykyjä. Vaikein osa on kerätä rohkeutta aloittaa.

Paju


Palaa otsikoihin