kotona_omaystävä

Kokemuksia vapaaehtoistyöstä

Vierailuista on tullut osa arkirutiinian

On kulunut kohta kymmenen kuukautta siitä, kun aloitin vapaaehtoistyön. Koko tämän ajan olen vieraillut viikoittain saman ihmisen luona. Alunperin tarkoitukseni oli toimia ulkoiluavustajana vain kesäkuukaudet. Kun syksy saapui, jatko tuntui luonnolliselta vaihtoehdolta.

Vaikka aamuluennon jälkeen oli hyvin aikaa vierailulle, oli uuden rytmin omaksuminen alkuun hankalaa. Kandintyö ja muut opiskelukiireet painoivat päälle, ja toisinaan mietin, kuinka ihanaa olisi vain mennä suoraan kotiin päiväunille. 

Kuukaudet kuluivat, ja jossain kohtaa käynneistä tuli kiinteä osa viikkoa. Enää en miettinyt, mitä kaikkea muuta voisin tällä ajalla tehdä, vaan totesin, että juuri näinhän sen pitääkin mennä.

Tapaamisiin on mahtunut monenlaisia hetkiä: munkkikahvit näkötornilla, lukuisia reissuja Kauppahalliin, käyntejä hautasmaalla, pihakeinussa oleskelua, käytännön asioiden hoitoa, ostosretkiä. 

Toisinaan kunnon tai kelin vuoksi taksikyyti on jäänyt tilaamatta, ja ohjelmassa on vain kaupassakäynti, kukkienkastelu ja kahvittelu. 

Moni vanhus ei kykene laittamaan itse ruokaa, ja elää varsin einespainotteisesti - niin on myös avustamani ihmisen laita. Syksyllä ehdotin sadepäiväksi leivontatuokiota, ja olenkin pyöräyttänyt pitkään käyttämättömänä olleessa uunissa suolaista sekä makeaa piirakkaa.

Vierailujen parasta antia on huomata helpottavansa toisen arkea. Samalla on kiehtovaa oppia tuntemaan entuudestaan vierasta ihmistä. 

Nykyään osaan ehdotella ostoslistalle täydennystä vanhuksen mieltymysten perusteella, sekä tiedän, mikä on tämän suosikki kahvileipää. 

Muutama viikko sitten hämmästyin, kuinka luontevaa oli oma-alotteisesti ryhtyä kahvintekoon keittiössä, jossa ei vielä vuosi sitten ollut edes käynyt. Puheenaiheita ei enää tarvitse miettiä sen kummemmin, kun toisen kiinnostuksenkohteista ja elämästä on nyt paremmin perillä. 

Siinä missä alkusyksystä murehdin kiireitä, nykyään ei haittaa, vaikka taksilinjat olisivat solmussa ja vierailu venähtäisi yli tunnilla. Viikottaisista vierailuista on tullut osa arkirutiiniani.

Susanna


Palaa otsikoihin