Ajankohtaista Mummon Kammarista

8.11.2018

Pirkko Tuomiston muistonäyttely

Syksy on taas kulunut nopeasti ja on kauden viimeisen kuukausinäyttelyn aika. Samalla se jää Mummon Kammarin Kyläpaikan viimeiseksi Otavalankadulla, kun vuoden vaihteessa muutetaan nykyisestä toimipaikasta Hämeenkadulle. Vuosien kuluessa on nähty lukemattomia hienoja näyttelyitä ja nyt marraskuussa Pirkko Tuomiston muistonäyttely ”Elämän makuisia tekstiilejä” on sarjalle upea päätös.

PTuomisto_muistonayttely

Syyskuun alussa Kammarista otettiin yhteyttä tamperelaiseen taidekäsityöläiseen, Pirkko Tuomistoon ja kysyttiin mahdollisuutta saada hänen töitään esille. Tuomisto lupautui, vaikka olikin jo pitkään sairastanut. Hän pyysi avuksi sisartaan Maria Pitkärantaa, joka otti mielellään kunniatehtävän vastaan. Kesken näyttelyn suunnittelun Tuomisto joutui saattohoitokotiin. Sieltä käsin hän ohjeisti sisartaan näyttelyn valmistelussa aivan viime hetkiinsä saakka, kunnes nukkui pois lokakuun lopulla. Pitkäranta pystytti näyttelyn sisarensa toiveiden mukaisesti. Hän kertoo, että se on ollut osa hänen surutyötään.

Pirkko Tuomiston käsityöinnostus periytyi jo lapsuuskodista. Harrastuksesta kehittyi hänelle ammatti, kun hän jätti opettajan työnsä vuonna 1980 ja keskittyi käsitöiden suunnitteluun ja toteuttamiseen. Luonto ja luonnonläheisyys olivat hänelle tärkeitä. Materiaaleina hän käytti mm. pellavaa, villaa, puuvillaa ja silkkivillaa. Pehmeät, murretut värit töihinsä hän sai värjäämällä langat luonnosta keräämillään kasveilla ja jäkälillä. Langoista syntyi kangaspuissa huiveja, seinävaatteita, shaaleja ja peittoja. Neule- ja ompelukoneen lisäksi kotona oli useammatkin kangaspuut. Myös hänen aviomiehensä Reijo osallistui kudontaan.

alttariliina_200pxTuomisto on suunnitellut ja toteuttanut paljon kirkkotekstiilejä. Ensimmäinen suuri työ oli Muurlan kirkon alttarivaatteet ja kirjaliinat v. 1985. Sen jälkeen hän teki, pääasiassa Tampereen seurakunnille, useita alttarikokonaisuuksia. Myös Mummon Kammarin alttari on hänen toteuttamansa, siihen yhdistetty ikoni on Vesa Fabrinin maalaama. Näyttelyssä ovat esillä myös Tuomiston Tampereen seurakuntien talon Lähdekappeliin suunnittelemat ja valmistamat alttariliinat ja stoolat. Tuomisto oli aktiivisesti mukana myös Aleksanterin kirkon Tuomasmessujen suunnitteluryhmässä jo 90-luvulta lähtien.

Näyttelyssä on nähtävissä vain aavistus Pirkko Tuomisen monipuolisuudesta. Ristipistoin kuvioituja kirjanmerkkejä hän on valmistanut lukemattoman määrän, mm. Tuomasmessun hyväksi järjestettyihin myyjäisiin. Osan hän on tehnyt henkilökohtaisiksi lahjoiksi, kuten esillä oleva piispa Matti Revolle hänen virkaanasettamispäivänään annettu.
Tuomisto opiskeli kursseilla kirjansidontaa. Hänen valmistamansa kirjat kauniine kansineen olivat sukulaisille ja ystäville mieluisia lahjoja. Hän myös suunnitteli ja valokuvasi suuren määrän uniikkeja kortteja. Lähes kaikki vaatteensa hän ompeli itse kutomistaan kankaista. Näyttelyssä on myös selattavana vuonna 2016 julkaistu mielenkiintoinen ”Elämäni käsityöt” -kirja, jossa Pirkko Tuomisto esittelee kuvin ja sanoin käsitöitään usean vuosikymmenen ajalta.

Katso kuvia näyttelystä Kuvagalleriasta.

Näyttely 1.-21.11.2018, avoinna ma-to klo 10-14. Tervetuloa!

Teksti ja kuvat: Leena Häyry


Palaa otsikoihin